همه چیز درباره در رفتگی مچ دست؛ از علائم تا درمان



علائم در رفتگی مچ دست, پیچ خوردگی مچ دست

درد شدید شایع ترین نشانه دررفتگی مچ دست است

 

دررفتگی مچ دست؛ پیشگیری، علائم و درمان 

در این مقاله از بیتوته به بررسی علائم شایع در رفتگی مچ دست، علل ایجاد آن و روش های درمان آن می پردازیم. در رفتگی مچ دست زمانی اتفاق می افتد که استخوان های مچ دست از محل خود خارج شوند. این امر می تواند در اثر سقوط، تصادف یا هر نوع ضربه دیگری به مچ دست رخ دهد.

مچ دست شما که از هشت استخوان کوچک به نام استخوان های کارپ تشکیل شده است، نقشی اساسی در حرکات ظریف و قدرتمند دست شما ایفا می کند. این استخوان ها توسط شبکه ای از رباط ها در کنار هم نگه داشته شده و به آنها اجازه حرکت روان را می دهند.

 

اما متاسفانه، مچ دست به دلیل ساختار پیچیده و تحرک زیاد، مستعد آسیب هایی مانند دررفتگی است. دررفتگی مچ دست زمانی اتفاق می افتد که یکی یا چند استخوان کارپ از جای خود خارج شده و از موقعیت طبیعی خود جابجا شود. این اتفاق می تواند در اثر سقوط، تصادف یا هر نوع ضربه ناگهانی به مچ دست رخ دهد.

 

دررفتگی مچ دست می تواند دردناک، ناتوان کننده و حتی خطرناک باشد. در این مقاله به بررسی علائم، علل، تشخیص، درمان و دوران نقاهت دررفتگی مچ دست می پردازیم تا اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم.

 

با آگاهی از این اطلاعات می توانید در صورت بروز این مشکل، اقدامات اولیه را به درستی انجام داده و برای دریافت درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.

 

علائم در رفتگی مچ دست, پیچ خوردگی مچ دست

دررفتگی مچ دست می تواند باعث تغییر شکل مچ دست شود

 

دررفتگی مچ دست چیست؟

مچ دست شما حاوی هشت استخوان کوچک به نام استخوان های کارپ (Carpal) است. شبکه ای از رباط ها (Ligaments) آنها را در جای خود نگه داشته و به آنها اجازه حرکت می دهد. پارگی هر یک از این رباط ها می تواند باعث شود دو یا چند تا از استخوان های کارپ شما از جای معمول خود خارج شوند. این وضعیت منجر به دررفتگی مچ دست می شود.

 

در حالی که دررفتگی مچ دست می تواند هر هشت استخوان کارپ را درگیر کند، اما اغلب استخوان های لونات (Lunate) و اسکافوئید (Scaphoid) تحت تأثیر قرار می گیرند. این دو استخوان پلی بین استخوان های رادیوس (Radius) و اولنا (Ulna) در ساعد و سایر استخوان های کوچک مچ دست ایجاد می کنند.

 

انواع مختلفی از دررفتگی مچ دست وجود دارد، از جمله:

دررفتگی لوله‌ای (قدامی) استخوان لونات: استخوان لونات در حالی که سایر استخوان های مچ دست در جای خود باقی می مانند، می چرخد.

دررفتگی پری لونات: این نوع دررفتگی شامل استخوان لونات و سه رباط اطراف آن است.

شکستگی گالئازی (Galeazzi fracture): این نوع شامل شکستگی در استخوان رادیوس و دررفتگی مفصل رادیواولنار (Radioulnar joint) است.

شکستگی مونتگیا (Monteggia fracture): این نوع شامل شکستگی در استخوان اولنا و دررفتگی یکی از انتهای استخوان رادیوس است.

بیشتر دررفتگی های مچ دست شامل دررفتگی لوله‌ای (قدامی) استخوان لونات یا دررفتگی پری لونات می شوند.

 

علائم دررفتگی مچ دست

درد شدید: اصلی ترین علامت دررفتگی مچ دست، درد شدید است که معمولا هنگام تلاش برای حرکت دادن مچ دست به بالا و پایین یا طرفین، تشدید می شود. همچنین ممکن است در ناحیه ساعد خود نیز احساس درد داشته باشید.

علاوه بر درد، ممکن است موارد زیر را نیز در اطراف مچ دست خود مشاهده کنید:

• تورم

• حساسیت به لمس

• ضعف

• تغییر رنگ یا کبودی

• اگر استخوان لونات شما درگیر باشد، ممکن است روی اعصاب مچ دست فشار وارد کند. این امر می تواند باعث سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشتان شما شود.

 

علائم در رفتگی مچ دست, پیچ خوردگی مچ دست

تورم و کبودی در اطراف مچ دست از علائم شایع دررفتگی است

 

علل دررفتگی مچ دست

هر نوع آسیب تروماتیک به دست یا بازو می تواند منجر به دررفتگی مچ دست شود. برخی از علل شایع این آسیب ها عبارتند از:

• ورزش های پر برخورد: مانند فوتبال یا هاکی

• تصادفات رانندگی

• نگه داشتن خود با دست هنگام افتادن

• علاوه بر این، فشار مداوم بر رباط های مچ دست نیز می تواند منجر به دررفتگی شود. این سطح از فشار اغلب ناشی از انجام کارهایی است که فشار مداوم روی مچ دست وارد می کند، مانند راه رفتن با عصا.

 

تشخیص دررفتگی مچ دست

اگر فکر می کنید دچار آسیب دیدگی مچ دست شده اید، هر چه سریعتر با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید یا برای جلوگیری از وخیم تر شدن آسیب به اورژانس مراجعه کنید.

پزشک برای تشخیص با حرکت دادن مچ دست شما به موقعیت های مختلف و پرسیدن در مورد احساس درد شروع می کند. این کار به آنها کمک می کند تا بفهمند کدام رباط ها و استخوان ها ممکن است درگیر شده باشند. همچنین پزشک هر گونه آسیب احتمالی به اعصاب، عروق خونی و تاندون های تغذیه کننده دست و مچ دست را بررسی می کند.

 

در مرحله بعد، به احتمال زیاد برای تایید تشخیص، از دست و ساعد شما عکس اشعه ایکس (X-ray) گرفته خواهد شد. اگر پزشک به آسیب رباط مشکوک شود، ممکن است برای کمک به تشخیص از ام آر آی (MRI) نیز استفاده کند. این تست تصویربرداری، نمای واضح تری از بافت نرم شما، از جمله رباط ها ارائه می دهد.

 

علائم در رفتگی مچ دست, پیچ خوردگی مچ دست

دررفتگی مچ دست می تواند حرکت مچ دست را دشوار یا غیرممکن کند

 

درمان دررفتگی مچ دست

دررفتگی های خفیف معمولا با روشی به نام جا انداختن درمان می شوند. در این روش، پزشک به آرامی استخوان ها را به محل صحیح خود هدایت می کند. این کار بسته به شدت آسیب شما می تواند بسیار دردناک باشد. برای کمک به کاهش درد، پزشک قبل از عمل از بی حسی موضعی یا عمومی استفاده خواهد کرد.

 

پس از انجام عمل، به احتمال زیاد برای جلوگیری از حرکت مچ دست در حین بهبود، نیاز به استفاده از اسپلینت یا گچ خواهید داشت. همچنین ممکن است نیاز به استفاده از sling (حمایت کننده آرنج) داشته باشید.

 

در موارد شدیدتر، ممکن است برای ترمیم مجدد استخوان های مچ دست یا ترمیم رباط های پاره شده نیاز به عمل جراحی داشته باشید. این کار گاهی اوقات با استفاده از پین یا پیچ برای نگه داشتن همه چیز در جای خود انجام می شود.

 

دوران نقاهت دررفتگی مچ دست

مدت زمان بهبودی دررفتگی مچ دست به شدت آن بستگی دارد. اگر فقط به روش جا انداختن نیاز داشته باشید، باید ظرف دو یا سه ماه بهبود پیدا کنید. با این حال، اگر نیاز به جراحی داشته باشید، ممکن است شش ماه تا یک سال طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابید.

 

صرف نظر از نوع درمانی که دریافت می کنید، برای بازگشت قدرت و انعطاف پذیری مچ دست خود، نیاز به فیزیوتراپی خواهید داشت. ممکن است لازم باشد برای بهبودی به فیزیوتراپی مراجعه کنید یا به تنهایی تمرینات ملایمی انجام دهید.

در حین بهبودی، تا جایی که ممکن است از فشار آوردن روی مچ دست خودداری کنید.

 

علائم در رفتگی مچ دست, پیچ خوردگی مچ دست

دررفتگی مچ دست می تواند باعث بی حسی در دست یا انگشتان شود

 

سوالات متداول و متفرقه درباره دررفتگی مچ دست

1. چه مدت طول می کشد تا درد دررفتگی مچ دست از بین برود؟

میزان درد و زمان بهبودی آن به شدت دررفتگی بستگی دارد. به طور کلی، درد شدید در عرض چند روز تا چند هفته فروکش می کند. با این حال، ممکن است تا زمانی که مچ دست شما به طور کامل بهبود یابد، احساس درد خفیف یا ناراحتی داشته باشید.

 

2. چه زمانی بعد از دررفتگی مچ دست می توانم رانندگی کنم؟

شما باید تا زمانی که بتوانید بدون درد و به طور کامل مچ دست خود را حرکت دهید، رانندگی را متوقف کنید. این ممکن است چند هفته طول بکشد. قبل از رانندگی دوباره، با پزشک خود مشورت کنید.

 

3. چه فعالیت هایی را باید بعد از دررفتگی مچ دست از انجام آنها خودداری کنم؟

تا زمانی که مچ دست شما به طور کامل بهبود نیافته است، باید از فعالیت هایی که می توانند مچ دست شما را تحت فشار قرار دهند یا باعث درد شوند، خودداری کنید. این فعالیت ها ممکن است شامل ورزش، بلند کردن اجسام سنگین و انجام کارهایی باشد که نیاز به حرکات ظریف دست دارند.

 

4. آیا دررفتگی مچ دست می تواند باعث آرتروز شود؟

در برخی موارد، دررفتگی مچ دست می تواند منجر به آرتروز شود. با این حال، این یک عارضه رایج نیست. خطر ابتلا به آرتروز بعد از دررفتگی مچ دست به عوامل مختلفی از جمله شدت دررفتگی، سن شما و سلامت کلی شما بستگی دارد.

 

5. آیا می توانم بدون مراجعه به پزشک، دررفتگی مچ دست خود را جا بیندازم؟

خود درمانی دررفتگی مچ دست توصیه نمی شود. جا انداختن مچ دست می تواند یک فرآیند پیچیده و دردناک باشد و اگر به درستی انجام نشود، می تواند باعث آسیب بیشتر شود.  همیشه برای تشخیص و درمان دررفتگی مچ دست به پزشک مراجعه کنید.

 

چشم انداز دررفتگی مچ دست

آسیب های مچ دست می تواند تأثیر زیادی بر زندگی روزمره شما داشته باشد. به همین دلیل است که برای هر نوع آسیب دیدگی مچ دست، باید به دنبال درمان فوری باشید.

بسته به اینکه نیاز به جراحی داشته باشید یا خیر، ممکن است از دو ماه تا یک سال طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابید. حتی پس از بهبودی، ممکن است لازم باشد هنگام انجام کارهایی که فشار زیادی روی مچ دست شما وارد می کند، مانند بلند کردن اجسام سنگین، از بریس مچ دست استفاده کنید.

 

گردآوری:بخش سلامت بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------